Stoicescu Passionaria (Ivanov)

Data nasterii: 30 Aprilie 1946
Email: passioniva@yahoo.com
Adresa web: www.passionaria.ro

Născută în București,30 aprilie, 1946. Școala Pedagogică Buzău(1965), licențiată în filologie, Universitatea București(1970)Redactor/lector:editurile ”Litera”, ”Ion Creangă”, ”Centrala Editorială”, ”Minerva”(1970-1992). Expert guvernamental pe probleme de carte, Guvernul României(1992-1993), jurnalist la ziarul Camerei de Comerț și Industrie a României ”Mesagerul Economic”(1993-2004). Membră titulara a Uniunii Scriitorilor din România, Secția Poezie(1976).
Opera originală:50 titluri, din care 11 poezie, 6 proza, 33 literatură pentru copii (poezie, proză, proză rimată, dicționare în versuri, teatru, disc Electrecord).
Traduceri (în colaborare) din poezia rusă,belarusă, bulgară, georgiană, polonă.
Tradusă în rusă, belarusă, bulgară, georgiană, albaneză.
Prezentă în manualele școlare de literatură (cls.I -V) cu poezii pentru copii, caligrame, iar în cele de gramatică (cls.VI - VII) cu exemplificări lexicografice.
Premii: Premiul I și titlul de laureat al Festivalului ”Cântarea României”(1986),
Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1996),de 3 ori laureată a Trofeului Micului Cititor (1985, 1996, 2003), Diploma de onoare a Festivalului Internațional de Poezie ”EMIA” (2001), Premiul Asociației UNESCO ”Iulia Hasdeu”(2002”, Diploma Professional Women,s Advisory Institute SUA(2004), Diploma de Cetățean de Onoare al Municipiului Buzău pentru contribuția deosebită adusă în domeniul culturii (2005), Insigna Who is Who a Enciclopediei Personalităților din România ”Onoare, Recunoaștere, Prestație”(2007), Premiul Asociației Scriitorilor București pe anul 2007 pentru traducere din literaturi străine(2008), Diploma de ecelență acordată de Asociația Culturală ”Renașterea Buzoiană” pentru promovarea literaturii buzoiene la nivel național(2008), Diplomă de Merit acordată de Uniunea Scritorilor din România/Asociația Scritorilor București, cu ocazia împlinirii vârstei de 65 de ani, pentru activitate deosebită în promovarea literaturii române vreme de mai multe decenii și pentru valoarea recunoscută a operei sale(2011).