Pleșea Gabriel

Data nasterii: 09 August 1942
Email: gppress@aol.com
Adresa web: www.gabrielplesea.net

Prozator, traducator, publicist, nascut la 9 august 1942, la Bucuresti.

Studii: Licentiat in filologie (limba si literatura engleza), Universitatea Bucuresti (1967), Master of International Affairs, Columbia University (1979), New York.

Volume publicate:

Romane: Arunca painea ta pe ape, 1994 (versiunea romaneasca a romanului, scris in engleza, Bitter Be Thy Bread, New York, 1989), Imposibila reintoarcere, 1996, Dosarul cu barfe, 2000, Trilogia exilului, 2002, reuneste intr-un singur volum cele trei romane publicate anterior; Destine intortocheate, 2006

Doua dintre romanele mentionate mai sus au aparut si in limba engleza:
Cast Thy Bread Upon the Waters (Arunca painea ta pe ape), iUniverse Inc.,
New York Bloomington, 2008;
Twisted Destinies (Destine intortocheate), iUniverse Inc.,
New York Bloomington Shanghai, 2008

Corespondente literare: (in volum) Scriitori americani contemporani, 1997, Istorie si critica literara: Scriitori romani la New York, 1998, (distins cu Premiul Neptun al Intalnirilor Scriitorilor Romani din Intreaga Lume, iunie 1999)

Articole (in volum): Corespondente din New York, 1999, Concordia ca necesitate inteleasa, 2001, Reporter la New York, 2004, Marasmul romanesc, 2011

Traduceri: Charles Dickens (Impresii din Italia), 1997, Michael Impey (Imaginea iubitei in poezia lui Tudor Arghezi), 1974, Edgar Rice Burroughs (Intoarcerea lui Tarzan), 1973, 1993 & 2005, 5 Povesti cu cowboy � povestiri de O'Henry, Stephen Crane, John Graves (in colaborare), 1972, Piet Hein (Grook-uri).

Publicistica: Numeroase articole, recenzii, corespondente pe teme literare, artistice si de relatii internationale pentru Romania libera, Jurnalul Literar, Luceafarul, Lumea Libera Romaneasca (N.Y.), Dorul (Danemarca), New York Magazin (N.Y.). O lista a acestora poate fi consultata in sectia Activitate publicistica din site-ul www.gabrielplesea.net.

Membru in: Uniunea Scriitorilor din Romania, Asociatia Ziaristilor din Romania, Foreign Press Association, New York (presedinte 2004 - 2005), United Nations Correspondents Association, New York, American Romanian Academy of Arts and Sciences, USA.