Ioana Craciun

Data nasterii: 26 Martie 1958
Email: craciunfischer@yahoo.com
Adresa web: http://www.unibuc.ro

Ioana Craciun s-a nascut la Constanta la 26 martie 1958. A absolvit facultatea de limbi si literaturi straine, sectia engleza-germana, Universitatea din Bucuresti in 1981. Doctorat magna cum laude in 1987 la Universitatea din Tübingen (Germania). Bursiera DAAD si a Fundatiei Alexander von Humboldt. Actualmente este profesor universitar doctor la Universitatea din Bucuresti.
Critic si istoric literar, dramaturg, poeta, traducatoare si desenatoare.
A publicat in edituri specializate din Germania 3 monografii, dedicate poeziei lui Christian Morgenstern, receptarii mitului antic in literatura germana contemporana si dramaturgiei contemporane germane.
A tradus din literatura germana: Tankred Dorst, Peter Weiss, St. L. Roth, Fr. Dürrenmatt.
Din dramaturgia romaneasca a tradus in calitate de selector pentru Romania al Bienalei de tearu de la Bonn si Wiesbaden citeva texte dramatice, semnate de Gianina Carbunariu si Aglaja Veteranyi.
A tradus, a ilustrat si a scris postfata unei antologii din poezia lui Coman Sova, aparuta la Jena in 2010.
Dramatugia ei a fost publicata, jucata si premiata in Romania.
Poezia ei in limba germana a primit premiul PEN Club, filiala Liechtenstein, in 1988.
Poezia ei in limba germana a aparut atit in volume si reviste editate in Romania, cit si in diverse antologii din Germania, Austria si Liechtenstein.