Dima Simona-Grazia

Email: simonagraziadima@yahoo.com
Adresa web: www.simona-grazia-dima.ro

SIMONA-GRAZIA DIMA

SIMONA-GRAZIA DIMA este poetă, eseistă, critic literar, editoare şi
traducătoare. Născută la Timişoara într-o familie de scriitori, a absolvit
Facultatea de Filologie a Universităţii de Vest, în specialităţile engleză şi
română, cu diplomă de merit, ca şefă de promoţie naţională.

În anii studenţiei şi un an după (aşadar, cu limită de vârstă), a fost
preşedinta cenaclului "Pavel Dan" al Centrului Universitar Timişoara.

A activat ca profesoară, bibliotecară, traducătoare, muzeografă, redactor.
Colaborează regulat, cu poeme, eseuri, critică literară şi traduceri, la
principalele reviste literare din România, publică poeme şi eseuri şi în reviste literare din străinătate (Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania, Cehia,Ungaria, Slovacia, Turcia, SUA, Elveţia).

I-au fost traduse poeme in limbile engleză, franceză, germană, maghiară,
italiană, slovacă, turcă, sârbă, macedoneană, galeză scoţiană.

Are la activ 15 volume publicate: unsprezece de poezie (Ecuaţie liniştită,
Dimineţile gândului, Scara lui Iacob, Noaptea romană, Focul matematic, Confesor
de tigri (Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timişoara, 1998),
Ultimul etrusc, Călătorii apocrife, Dreptul rănii de a rămâne deschisă, La ora
fulgerului, Interiorul lucrurilor), trei de critică literară şi eseistică (Baudelaire, Verlaine, Rimbaud, Mallarmé, modele pentru scriitori români contemporani, eseuri literare, Bucureşti, Editura Ministerului Administraţiei şi Internelor (coordonator şi coautor; coordonator în colaborare cu Aurelian Titu Dumitrescu), 2006, Labirint fără minotaur, eseuri critice, Bucureşti, Editura Ideea Europeană, 2008, postfaţă de Mircea Horia Simionescu, Blândeţea scorpionului, eseuri şi comentarii critice, Ed. Ideea Europeană, 2011, cu prezentări pe coperta a IV-a de Livius Ciocârlie şi Daniel Cristea-Enache, precum şi o traducere din limba engleză (Arthur Osborne, Sri Ramana Maharshi sau Calea Cunoaşterii Supreme, Bucureşti, Ed. Herald, 2003).

Susţine o rubrică de eseu intitulată Micelii, la revista Vatra, începând cu numărul 5-6 al anului 2010, a cărei primă parte s-a încheiat odată cu numărul 7-8/2012. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, a PEN-Clubului, Centrul Român, al cărei secretar este, din 2006.

Locuieşte în Bucureşti, unde lucrează ca redactor de rubrică 1A, în cadrul Academiei Române, fiind membră a Colegiului de redacţie al Revistei Române de Sociologie a Academiei Române (www.revistadesociologie.ro).

Este prezentă în dicţionare literare şi în antologii de poezie editate în
ţară şi în străinătate, precum şi în diverse volume colective. Are la activ mai multe premii, pentru creaţia sa, dintre care amintim: în 1999, premiul pentru poezie al Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România; în 2009, premiul de onoare Naji Naaman (Liban), pentru poezie; în 2012, premiul revistei "Acolada", Satu Mare; a participat la numeroase festivaluri literare în ţară şi a reprezentat România la diverse manifestări literare din străinătate.