Cipariu Dan Mircea

Data nasterii: 07 Septembrie 1972
Email: cipariu@yahoo.com
Adresa web: www.agentiadecarte.ro

DAN MIRCEA CIPARIU s-a născut la 7 septembrie 1972 în Bucureşti. Este absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică din Bucureşti şi licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul "Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara" (Editura Libra).

Membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2009, a fost reales pentru un al doilea mandat preşedinte al secţiei de Poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami”, Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În 2006, a câştigat, în calitate de coordonator de proiect, o finanţare AFCN pentru Uniunea Scriitorilor cu proiectul „Colocviul Tinerilor Scriitori”. În 2008, a iniţiat şi coordonat proiectul SCRIITORI PE CALEA REGALĂ, iar în 2009, 2010 şi 2011 proiectul MARATONUL DE POEZIE ŞI JAZZ. În 2011, de Ziua Culturii Naţionale, a iniţiat şi coordonat Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2010. Este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei EURO CULTURART.

A lucrat ca redactor, reporter special, şef de secţie şi redactor-şef la publicaţiile Tineretul liber, Salut, Curentul, ZIUA, UNU. A semnat rubrici permanente în Adevărul, Cotidianul şi Ziua. A prezentat şi realizat emisiuni la Uniplus Radio, Radio Tinerama, Radio România Tineret, Radio România Cultural, TV SOTI, TVR1 şi TVR Cultural.

Activitatea literară
1988 – debutează în presa literară în SLAST
1996 – debutează în volumul de poezii "Marfă", Editura Salut, alături de Florin Dumitrescu, Sorin Gherguţ, Dan Pleşa şi Bogdan O. Popescu. Volumul este prefaţat de criticul literar Gabriel Rusu şi postfaţat de criticul literar George Pruteanu
1994-1996 – fondează şi organizează Cenaclul de Marţi
1999 – lansează experimentul şi volumul de poezii "Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara", Editura Libra, cu prezentări de prof.univ.dr. Romul Munteanu şi criticul literar Gabriel Rusu
2000- apare volumul "Mahalaua de azi pe mâine. Poeme trăite" de Dan Mircea Cipariu & Traian T. Coşovei”- Editura Vinea
2001 – lansează volumul de poezii "Virusul romantic. Acum cu 20% mai multă poezie", Editura Libra
2002 – devine membru al Uniunii Scriitorilor din România
2002 – lansează volumul de proză "Sunt pur, din ce în ce mai pur", 33 de povestiri şi tot atâtea pictopoeme realizate de graficianul Mihai Zgondoiu, Editura Libra
2003 – apare volumul de poezii "Timişoara în trei prieteni" – Dan Mircea Cipariu, Robert Şerban şi Mihai Zgondoiu, cu o pre/postfaţă de Şerban Foarţă şi Florin Iaru şi două desene dăruite de Suzana Fântânariu, Editura Brumar; apare în antologia "Al doilea desant" (Răzvan Bică, Mihaela Brebenel, Dan Mircea Cipariu, Luca Dinulescu, Ioana Mănescu, Mădălina Păun, Ana Petrescu, Felicia Rădulescu, Dragoş Schenkel, Candid Stoica), coordonată de prozatorul Constantin Stan, Editura Calea Moşilor
2004 – redactor-şef al revistei Tomis de la Constanţa
2004 – apare volumul experiment "sunt eu maria petrarca rilke. adevărata biografie a mariei dante spinoza", Editura Libra, realizat după o săptămână de exerciţii de scriere creativă şi art-therapy împreună cu Mihai Zgondoiu la Spitalul de Psihiatrie Voila, Câmpina
1999-2004 – profesor de scriere creativă în cadrul Taberei Naţionale “Scriitori şi plasticieni pentru mileniul III” (Buciumeni- Galaţi, Buşteni-Prahova, Mraconia-Mehedinţi), organizată anual de Fundaţia Culturală Libra şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării
2002 – iniţiator şi coordonator, alături de prozatorul Constantin Stan, al singurului cenaclu de proză din România, “La formarea ideilor”
2005 – cronică săptămânală în cotidianul Ziua, pagina dedicată Cenaclului Uniunii Scriitorilor din România
2005 – apare volumul "Poarta Schei nr. 4", editura Brumar, Timişoara, cu 21 de desene inedite de Mihai Zgondoiu
2005 – este ales Preşedinte al Secţiei Poezie a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti
2006 – coordonează Antologia Colocviul Tinerilor Scriitori, editura Brumar.
2006 – apare volumul de poezie "Tsunami", editura Brumar
2007 – exerciţii de scriere creativă „Eu, Celălalt” la Universităţile din Belgrad şi Novi Sad, Serbia, cu studenţii de la catedra de limba română de la aceste universităţi; exerciţii cu susţinerea financiară a Fondului de Mobilitate al Ministerului Culturii şi Cultelor
2007 – apariţii cu poeme şi note bio-bibliografice în antologia „Literatura tânără 2007”, Colocviul Tinerilor Scriitori, ediţia a II-a, Cluj, şi „Pagini literare.ro” editată de Forumul European al Revistelor Literare.
2007 – lectură publică la Biblioteca Universitară din Pristina (Kosovo) cu prilejul lansării antologiei de poezie românească, „Vârsta de aur a dragostei”, traducere în albaneză realizată de Baki Ymeri, Editura Rozafa, Pristina, unde i-au apărut câteva poeme
2007 – coordonează antologia şi proiectul "27. POEZIE DE BUCUREŞTI", editat de Asociaţia Scriitorilor Bucureşti, TVR Cultural şi Primăria Sectorului 2
2007-2011 – coordonează Colocviul Naţional al Tinerilor Critici Literari „G. Călinescu faţă cu noua critică literară”, eveniment organizat de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti
2008 – coordonează antologia şi proiectul "SCRIITORI PE CALEA REGALĂ" / www.scriitoripecalearegală , Editura Brumar, eveniment produs de EURO CULTURART, TVR Cultural şi Uniunea Scriitorilor din România şi aflat sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I
2008 – apare volumul „Poemul matriţă”, editura Brumar, www.poemulmatrita.blogspot.com
2009, 2010, 2011 – iniţiază şi coordonează evenimentul şi antologia "Maratonul de Poezie şi Jazz" (www.poezie-jazz.blogspot.com), Editura Tracus Arte, eveniment produs de EURO CULTURART, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, Open Art, în coproducţie cu Radio România Cultural şi TVR Cultural
2009 – este reales preşedinte al secţiei Poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti
2009 – organizează împreună cu Mihai Zgondoiu – „4X4. Instalaţia de cArte” / http://4x4project.blogspot.com , un eveniment organizat de Asociaţia EURO CULTURART şi Centru Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia
2009 – coordonează proiectul şi antologia "20. Manifest. rEvoluţie", un proiect EURO CULTURART realizat cu sprijinul Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, Primăria Municipiului Timişoara şi Primăria Municipiului Iaşi
2010 – coordonează şi iniţiază proiectul POEZIE LA PRIMA VEDERE, un proiect sub egida Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti – Secţia Poezie cu sprijinul financiar al Uniunii Scriitorilor din România
2009, 2010, 2011 – iniţiatorul şi coordonatorul proiectului POEZIE DE PUŞCĂRIE, eveniment organizat de EURO CULTURART, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti
2010 – iniţatorul evenimentului BLUES POEMS. O FELIE DE POEZIE, la Galaţi, de Ziua Intenaţională a Poeziei (21 martie)
2010 – prezidează juriul concursului „Cele mai frumoase poezii ale copiilor din oraş”, Editura Regia Monitorul Oficial, un proiect organizat de Asociaţia Ajutor-REAL, Asociaţia Scriitorilor Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti; coordonează ateliere de scriere creativă cu laureaţii acestui concurs.
2011 – iniţiatorul şi coordonatorul evenimentului "Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de Poezie a anului 2010", organizat de Ziua Culturii Naţionale cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Primăria sectorului 2 Bucureşti, TVR Cultural şi Radio România Cultural
2011 – iniţatorul evenimentului BLUES POEMS. O FELIE DE POEZIE, la Târgu-Jiu, de Ziua Intenaţională a Poeziei (21 martie)
- până în prezent poemele i-au fost traduse în engleză, franceză, sârbă, albaneză, maghiară şi ebraică

activitatea multimedia